Ibišek súdánský je tropická jednoletá rostlina s krásnými červenými, růžovými nebo
nažloutlými květy. My ho do Rytířova elixíru zvolili především díky jeho nasládlé chuti.
Ibišek súdánský účinky
Ibišek súdánský obsahuje vysoké množství tělu prospěšných látek. Kromě příjemného pocitu
ze sladké chuti nám dodá i železo nebo vápník. Navíc obsahuje i vitamíny, třeba vitamín C,
který je obsažený kromě ibišku například v citrusech. Můžeme ho využít jako pomocníka pro
normální funkci střev, vylučování vody z organismu nebo k posílení obranyschopnosti
organismu. Zároveň nás zvládne zklidnit, pomůže s lepší náladou a funguje částečně i jako
afrodiziakum.
Ibišek súdánský vzhled
Ibišek súdánský je tropický polokeř, která může dorůst až do výšky 4 metrů. Růžové až rudé
květy jsou jeho nejvýraznější částí a jsou oboupohlavné. Pochází pravděpodobně z Indie,
nebo Afriky, ale rozšířil se i v oblasti Číny, Ameriky a Austrálie. Nejvíce mu svědčí tropické
podnebí, takže teplo a vlhko, ideálně nad 18 stupňů. V přírodě se vyskytuje přirozeně, ale
může se i cíleně pěstovat a šlechtit. Kromě ibišku súdánského můžeme najít i ibišek jedlý,
ibišek bahenní, ibišek syrský nebo ibišek venkovní.
Ibišek súdánský využití
Z ibišku se využívají především jeho květy. Čerstvé se konzumují jen tak, nebo se používají
na ozdobu koktejlů. Také se z nich vyrábí přírodní potravinářské barvivo, sirupy, marmelády
nebo dezerty. Mají sladkou a mírně nakyslou chuť, podobnou chuti brusinek. Květy můžeme i
vysušit a vyrobit z nich čaj. Osladí ho a přidají mu krásnou červenou barvu.
Z ibišku nepřijdou nazmar ani semena, která se například praží a pak využívají jako náhražka
klasické kávy. Zároveň se z nich může vyrábět olej, který pak najde uplatnění v kosmetice
nebo v průmyslu. Díky vysokému obsahu bílkovin se semena navíc mohou přidávat například
do polévek.
Ibišek súdánský neplní tedy pouze okrasnou funkci, můžeme ho využít mnoha dalšími
způsoby. Jíst zasyrova, udělat z něj sirup, marmeládu, nebo v našem případě – čaj.